Pazar, Kasım 25

Bugün Pazar !

Nasıl olduysa oldu bu pazar evdeyim. Ve tabii mutfak bana , ben mutfağa bakıyorum ne pişirsem diye. Akşam yemeğini de ben hazırlayacağım ne yapayım diye düşünürken size daha evvel pişirdiğim yemeklerden hem bahsedeyim hem de fikir vereyim dedim. Ben bu akşam milföyde tavuk budu yapacağım. Yanına pırasa çorbası ve alüminyum folyoda haşlanmış patates.
Hemen milföyde tavuğu anlatayım. Tavuk butlarımızı güzelce haşlıyor ve derilerini soyarak bir kenara bırakıyoruz. Bu esnada milföylerimizi de dolaptan çıkarıp gevşemelerini bekliyoruz. Diğer yanda garnitürümüzü hazırlyoruz. İki farklı garnitür tercih edebilirsiniz. Biri tipik bildiğimiz bezelya, havuç ve patatesin küp küp doğranmış hali diğeri ise biraz marjinal ama ben seviyorum. Çamfıstığını ve havucu bir tavada kavuruyor içine kuş üzümü ile yeni bahar ve ilave ediyorsunuz.
Tavuk butlarınızın kemikli kısımlarını alüminyum folyo ile güzelce sarıyorsunuz. Milföylerinizin içine butları yerleştirip garnitürünüzü ilave ettikten sonra bohçalar gibi kapatıyorsunuz. Yumurta sarılarınızı üzerien sürüyor ve fırına veriyorsunuz. Pişmesi için 20-25 dakika yeterli. Bu sırada yıkayıp ikiye kestiğiniz patatesleri de folyoya sarıp fırına atarsanız aynı anda enfes kumpirlik patates de elde etmiş olursunuz. Tavuğun yanında enfes oluyor ve tabii bifteğin de...






Daha önce acaba sadece sebze mi yapsam dedim. Ben güveci (güveç kabım olmadan evvel nasıl yapıyordum) fırın torbasında yapıyorum ve tavuklu. Önce tavuklarımı biraz tavada suları bırakıp tekrar çekene dek çevire çevire pişiriyorum. Daha sonra yıkayıp bir kenara ayırdığım tüm sebzelerimi çiğ olarak içine bir parça un serptiğim fırın poşetime dolduruyor, üzerine de tavuklarımı yerleştiiryorum. İki çorba kaşığı kadar soya sosu, eğer arzu ederseniz aynı miktarda susam ve bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ilave ettikten sonra (isterseniz ilave etmeyebilirsiniz) arzu ettiğiniz ölçüde biber ilavesiyle (karabiber, beyaz biber veya pul biber olabilir ama ben beyaz biber tercih ederim) fırın torbasını kapatıyoruz. Bir fıırn tepsisine biraz su koyuyor poşetimizi içine yerleştiriyoruz. 30 dakika kadar pişiriyoruz. Dikkat ederseniz tuz koymadım zira soya ile tuz bana fazla geliyor. Arzunuza göre siz ilave edebilirsiniz.


Hangi çocuk köfte patatesi sevmez. Ben de çok severdim ama patatesin fırında pişmiş halini kızartmasına tercih ederdim. Bu nedenle fırında patates ve köfte en favori yemeklerimdendir. Köfteyi de güzel yaptığım söylenir.
Nasıl yapıyorum derseniz aslında bildiğiniz köfte işte bir fark yok. Yarım kg kıyma için :


1 orta boy rendelenmiş soğan



Kıyma



1 yumurta



Tok bir kıvam alana dek ilave edilecek rendelenmiş bayat ekmek içi (Buzdolabında tuttuğum için)



1/3 demet ince kıyılmış maydanoz



Kimyon, Tuz, Karabiber



Bir çay kaşığı salça






Güzelce yoğuruyor ve en az 15 dk dinlendiriyoruz. Daha sonra şekil veriyor bir kenara ayırıyoruz. Hem köftelerimizi hem de patateslerimizi hafif kızartıyor yağlarını bırakmaları için bir tabağa alıyoruz. Fırın tepsisine güzelce yerleştiriyoruz. Bir su bardağı kaynamış suya bir miktar salça ilave edip eritiyoruz üzerien gezdiriyoruz (Bu zevke bağlı yapmayadabilirsiniz) Üzerini maydanoz ile süsleyip fırına veriyoruz. Bunu ocağın üzerinde de pişirebiliriz. Size kalmış. 15 dk yeter de artar bile. Afiyetle

Hiç yorum yok: